Genieten

Dagelijks worden ons (on)bewust spiegels voor gehouden. De komende tijd wil ik een aantal spiegels met jou delen. 

 

Vlaamsch Broodhuys

 

Vandaag is het de #wijsheid van @VlaamschBroodhuys. Voor mijn vrouw en mij was een kort bezoek aan het Vlaamsch Broodhuys, tijdens de lange opname van onze zoon in het Sophia Kinderziekenhuis, even een moment van afleiding. Op een broodzak kwam ik de volgende #spiegel tegen;

 

“Elke dag. Overal. Echt. Genieten”

 

“Wat betekent genieten voor jou?”

 

Meer details over Genieten? Lees dan verder……..

 

genieten de details


De vraag die ik gelijk aan jou stel:

 

“Zijn jouw doelstellingen vanuit begeerte of vanuit genieten” 

 

Wanneer jij doelen bepaalt, is het belangrijk voor jouzelf te voelen of dit een behoefte, verlangen of wens is. Vaak zit er dan nog een oude ongeaccepteerde pijn achter. Deze doelen ontstaan uit persoonlijke ontwikkeling. Wil jij werkelijk iets en kan jij daarbij voelen dat dit liefde is, dan is het een doel dat werkelijk bij jouw groei hoort. Jouw grotere doel of zelfs jouw hoogste doel.

 

Jij kan dit ook anders omschrijven. Behoefte, Verlangen en Wens ontstaat vaak uit een Begeerte. Horende bij een pijn van jou of uit jouw familiesysteem. Deze doelen uit Begeerte ontstaan uit of tijdens jouw persoonlijke ontwikkeling. Wil jij werkelijk iets uit liefde dan kunnen wij dit Genieten noemen. Grotere doelen (of hoogste doel) ontstaan uit spirituele groei of jouw kosmische ontwikkeling. Dus pas altijd op als jij iemand iets wenst. Een grote kans dat dit jouw eigen behoefte is. 

 

Elke keer als jij een doel stelt/stelde, kan jij jou de vraag stellen of dit uit Begeerte is/was of dat jij werkelijk wilt/wilde Genieten? 

 

Genieten en begeerte


Terug naar Genieten en Begeerte. Onderstaande quote maakt het helder;

 

“Genieten zonder begeerte is de hemel, maar begeerte zonder genieten is de hel”

 

Bij Begeerte is er altijd een sterke aandrang, gedrevenheid, een verlangen gebaseerd op een gevoel van tekortkoming of een onderliggende stoornis. 

 

Van Genieten wilt Praktijk Osephius deze definitie overnemen; ‘aangename gevoelens ergens door beleven.’ Zie je dat….. het woord leven staat hier.

 

Let bij het stellen van doelen op dat het enorm belangrijk is dat jij weet wat de daadwerkelijke beloning is. 

 

En, staat jouw daadwerkelijke beloning tegenover jouw verwachting? Wetende dat een verwachting altijd ontstaat uit eerder opgedane ervaringen. Vaak is er vanuit deze ervaringen honger naar iets nieuws, waarbij er dan altijd spraken is van gemis. Met andere woorden een oude ongeaccepteerde pijn, dus Begeerte. 

 

“Als jij niet werkelijk aan deze pijn werkt, echter bezig blijft met iets nieuws, waardoor jouw honger niet gestild wordt, bestaat er dan een daadwerkelijke voldoende vervullende beloning voor jou?”

 

Onderstaande tabel maakt mijn vraag duidelijker:

 

KENMERKEN DOELSTELLINGEN VANUIT

 

Genieten

Begeerte

Gunnen

Verlangen / Wensen

Rust 

Druk, haast, Spanning, Verbetenheid, Uitputting

Parasympatische systeem 

Sympathische systeem 

Prettig

Normaal

Het is zoals het is

Verwachting

Acceptatie

Gemis

Voelen

Doen

Willen

Moeten

Bewust

Onbewust

Tevredenheid (Dankbaarheid, Succes, Plezier)

Stress

Wat bij een doel hoort, zijn intenties. Een intentie geeft richting aan jouw doel. Met andere woorden een intentie geeft richting aan jouw pad. 

 

Echter ook hier kan een vraag aan jou worden gesteld: 

 

“Zijn jouw intenties vanuit hoop of vanuit geloof?”

 

In de Praktijk wordt Genieten en Begeerte ook meegenomen in de begrippen Gebergten en Oceaan. Waarbij deze twee begrippen hetzelfde zijn echter een andere manier van uitleg krijgen. 

 

GEBERGTEN


Toen ik jaren geleden mijn Praktijk begon, legde ik mijn cliënten en opdrachtgevers hun pad uit door middel van een berg, een dal en een nieuwe berg. Ik vroeg hen dan altijd een berg te tekenen en aan te geven waar ze zich voor hun gevoel bevonden. Om de zoveel tijd stelde ik deze vraag opnieuw zonder de vorige tekening erbij te halen. Er is nog nooit een cliënt / opdrachtgever geweest die in zijn of haar tekening zichzelf na de vorige tekening lager tekende. Ondanks dat sommige aangaven dat het even minder leek te gaan en/of dat ze zich nog dachten te herinneren op welke hoogte ze zich de vorige keer begaven. 

 

Daarnaast was er nog iets opvallends. Iedereen tekende voor de eerste berg een breder en/of steilere dal dan het dal tussen de 1e en 2 berg. 

 

Door de oefeningen, de begeleiding en vooral eigen transformatie/verandering (h)erkende de cliënten en opdrachtgevers uit zichzelf het dal waardoor ze er zelf sneller uitkwamen. 

 

Na deze bevindingen begon ik samen met mijn cliënten en opdrachtgevers de eerste berg het Ik/Ego Gebergten te noemen en de tweede berg het Wij/Allen Gebergten

 

Bewust werd er voor Gebergten gekozen. Want op beide gebieden/domeinen/gebergten komen pieken en dalen voor. Jij staat er alleen anders op. Jij leeft er vanuit een andere keuze.

 

Door de jaren heen kon deze Gebergten ook andere namen ontvangen. Het Valse zelf Gebergten en Ware zelf Gebergten of Het Persoonlijke Ontwikkeling Gebergten en Het Spirituele Groei Gebergten of…. een naam die voor cliënt en opdrachtgever het beste past. 

 

Het gaat er vooral om dat het aan jou is in welke Gebergten jij nog wilt over-leven of door-leven.

 

Let op: Op beide Gebergten is Al-les (voorhanden). Ik heb dus geen oordeel of verwijt op welk Gebergten jij wilt leven. En, hoe jij nu leeft. De Gebergten zijn ook niet vanuit jaloezie of frustratie ontstaan. Zoals ik vaak zal zeggen en schrijven. Ervaar het zelf!

 

Door de jaren heen zijn cliënten en opdrachtgevers allerlei begrippen bij de Gebergten op gaan schrijven. Via onderstaande tabel geef ik jou een aantal begrippen. Opvallend is dat iedereen Begeerte en Genieten terug laat keren.

 

BEGRIPPEN GEBERGTEN

 

Ik / Ego gebergten

Wij / Allen gebergten

Bezig met Erkenning door anderen

Bezig met hoe wil ik nu en later Herdacht worden

Bezig met Bijzonder zijn

Bezig met Van betekenis zijn

Begeren

Genieten

Meer, Meer, Meer

Bescheidenheid

Angst, Controle en Bezit = Dwangmatige macht

Liefde en Delen = Krachtige macht

Als eerste naar buiten gericht = Tastbaar en Toonbaar

Als eerste naar binnen gericht = Niet tastbaar en niet Toonbaar

Beperkte zelf

Onbeperkte zelf

Mentale wijsheid 

Creatieve wijsheid

Overleven

Doorleven

Daadkracht = Yang

Vormkracht = Yin

Strijden, Bewijzen

Acceptatie, Wat wil ik (wel)

How, What

Why

Ontwikkeling

Groei

…. (vul zelf maar aan)….

….(vul zelf maar aan)….

In de Oceaan wordt het Gebergten vooral vergeleken met zwemmen tussen boeien (het 1e Ik/Ego Gebergten) of drijven zonder boeien (het 2e Wij/Allen Gebergten).  

 

Op welk Gebergten woon jij nu? En, waar wil jij wonen?

 

Zelfs Perfectionisme staat jouw genieten in de weg. Laten wij eens naar de uitleg van de Tibetanen kijken die Perfectionisme als een demoon zien. 

 

PERFECTIONISME


Perfectionisme gaat vooral uit van zelfkritiek. Waar jij jouzelf het gevoel geeft dat wat jij doet nooit goed genoeg is. Jouw keuze is nooit de juiste. In plaats van jouzelf aan te moedigen en jouzelf hulp te bieden, ontmoedig jij jouzelf door vooral kritiek te leveren. 

 

Gevolg: Opjagen, gebreken zien, ongemakkelijk bij complimenten, niet genieten, geen speelsheid, geen plezier.

 

Perfectionisme komt niet alleen voor bij niet genieten. Het is ook een valse hoop, een familiesymbiose, verslaving en overlevingsstrategie. 

 

Wie onder anderen genieten? Rijke en inspirerende mensen. 

 

Wie dat heeft onderzocht? Brené Brown.

 

BRENÉ BROWN


Nieuw organiseren wordt gevoed met wat wij allang weten echter vaak, om allerlei redenen weg hebben gestopt en/of niet (meer) bij kunnen. Het wordt ook wel genoemd;

 

“Leren van wat wij allang weten”

 

En, een ieder heeft veel meer kwaliteiten dan dat gedacht wordt en/of zelfs voor mogelijk wordt gehouden. Men leert van elkaar. Er is zelfs een term voor Social Learning. Dit maakt de mens anders dan bijvoorbeeld de Chimpansee en Orang Oetans. 

 

Brené Brown heeft onderzocht wat zij zou kunnen leren van anderen door mensen te interviewen die een succesvol, rijk en inspirerend leven hebben en te vragen (Wat ze wel doen) en (Wat ze niet doen). Ik zeg dus niet dat jij rijk en inspirerend moet zijn, echter ik wil een voorbeeld geven wat jij van anderen kan leren van wat zij allang weten. Zelf was Brené hiervan geschrokken omdat zij er achter kwam vooral in het rechter rijtje te zitten. 

 

BRENÉ BROWN SOCIAL LEARNING VAN RIJKE EN INSPIRERENDE MENSEN

 

Wat ze wel doen

Wat ze niet doen

Vertrouwen

Gevoel van schaamte

Eigenwaarde

Gevoelens dempen

Rusten

Perfectionisme

Spelen

Aanpassen

Authenciteit

Vergelijken

Verbondenheid

Oordelen

Dankbaarheid

 

Creativiteit

 

“Welk ritje zit jij voornamelijk?”

 

Eerlijk gezegd was en ben ik niet bezig met al het bovenstaande wanneer ik bij het Vlaamsch Broodhuys ben. Ik ben dan gewoon aan het genieten van de kwaliteit. 

 

“En, hoe lees jij nu de broodzak van het Vlaamsch Broodhuys?”

 

Met inspirerende groet

 

Ronald Osephius

+31 (0) 6 - 21 55 66 00

ronald@ronaldosephius.nl

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0